Wednesday, October 17, 2012

Harta kita

Posted by Farhah at 1:59 AM
Reactions: 
0 comments
So happy that i can break into song....ngaaaa..drama
Hujung- hujung bulan macam ni.
Isu paling popular tentulah poket yang nipis dan duit yang krering
Imagine bila balik tadi terus dapat berita yang elaun masuk

Yessssss.. I almost soar to the sky..ngaaaaaaa (overated)

Hepi sangat- sangat..bahagia..
Hepi macam dapat makanan free
Hepi macam dapat minum sirap sejuk di panas terik
Saya tahu ini sangat over..elaun masuk je kot
Tak perlu untuk sangat banyak bercerita
Tapi jika anda mengalami situasi kekurang harta 99% dengan lebihan lemak 50%( bukan persen sebenar#uhuk#)
anda akan beaksi seperti saya

Anyway..itu bukan pointnya sebenarnya
Pernah dulu. Kami dipesan
Kalau setiap kali masuk duit..asingkan dulu
Mana nak diinfakkan..yang lebih2 nanti
Baru guna untuk keperluan

Sebab harta yang kita ada bukan harta kita..
Kok kalau bukan kita yang punya siapa lagi..emang dalam akaun bank sendiri kot
X la...harta tu harta waris kita
Ye X??

Kalau la saat ni jugak kita ditakdirkan meninggal dunia ( saat ni jugak tau..bukan seminit lepas ni)
On the spot harta tu dah jadi orang lain punya
Dah tak boleh nak dipakai dah
Semua jadi hak mereka
Dah tu yang kita punya mana??
Mestilah yang kita dah spend..
Spend untuk simpanan syurga..
Harta yang kita infak ke jalnNya

Oh ayat itu sungguh mengarut..eh
Memanglah mengarut kalau sistem nilai kita hanya berenti setakat dekat dunia je
Kalau kita impikan makanan sedap2, pelancongan mewah eksotik dan mini cooper
Of kos la kita jadi orang paling kupid seantero dunia

Tapi cuba pikir
Makanan tu nanti akan jadi taik
Memori indah bersuka ria tu akan terlupa dek siksaan azab kubur
Dan mini cooper tu akan jadi bahan rebutan cucu cicit kita..Andai nanti kita dah tiada
Jadi apa je yan tinggal nak bawak kesana

Sementelah dengan semangat raya korban ni
Jom korban..
Sebabnya lagi syok untuk impikan kenderaan syurga dengan makanan beratus- ratus jenis tu

Ps:/ kitorang pernah borak2 cuba membayangkan syurga sebab time tu tgh makan anggur
Kalau kat syurga mesti banyak buah- buahan sedap kan
Salah tu..lagi best dari tu
Ada hujan aiskrim macam dalam cloudy with a chance of meatball??...uuuuuu..
Salah lagi..lagi best dari itu
Ada ribut makanan dari cerita yang sama??..uuuuuu..
Salah lagi..lagi best dari tu
Dan banyak lagi kemungkinan lain..tapi salah semuanya
Sebab syurga tu tak boleh dibayangkan dek akal..x perrnah dilihat dek mata..tak pernah didengar dek telinga
Bestnyaaaaa

Kubaca firman persaudaraan

Posted by Farhah at 12:18 AM
Reactions: 
0 comments
ketika kubaca firman-Nya, “sungguh tiap mukmin bersaudara”
aku merasa, kadang ukhuwah tak perlu di risaukan
tak perlu, karena ia hanyalah akibat dari iman

aku ingat pertemuan pertama kita
dalam dua detik, dua detik saja
aku telah merasakan perkenalan, bahkan kesepakatan
itulah ruh-ruh kita yang saling sapa, berpeluk mesra
dengan iman yang menyala, mereka telah mufakat
meski lisan belum saling sebut nama, dan tangan belum berjabat

ya, kubaca lagi firman-Nya, “Sungguh tiap mukmin bersaudara”
aku makin tahu, persaudaraan tak perlu dirisaukan
karena saat ikatan melemah, saat keakraban kita merapuh
saat salam terasa menyakitkan, saat kebersamaan serasa siksaan
saat pemberian bagai bara api, saat kebaikan justru melukai

aku tahu, yang rombeng bukan ukhuwah kita
hanya iman-iman kita yang sedang sakit, atau mengerdil
mungkin dua – duanya, mungkin kau saja
tentulah terlebih sering, imankulah yang compang – camping

kubaca firman persaudaraan
dan aku makin tahu, mengapa di kala lain diancamkan;
‘para kekasih pada hari itu, sebagian menjadi musuh sebagian yang lain…
kecuali orang – orang yang bertaqwa”

( Salim A Fillah)

Oh..saya seperti promoter tak bergaji Salim A Fillah
Sungguh la berapa banyak kali quote dia ni.hehe
Tapi buku dia memang best pun..saya memang suka bahasa yang comel dan manis

First thing saya tgk dalam sebuah buku adalah bahasanya..
Macam buku noor soraya dan Salim A Fillah
Sebab mereka menulis dalam bahasa melayu/ indonesia yang tampak indah tu
Maybe because i'm never good with written words
Saya lebih gemar bercakap dari menulis
Tak tahu membezakan adalah dan ialah, dari dan daripada
Dan saya tak reti nak menggunakan perkatan seperti sayugia dan marcapada
Jadi saya sukakan mereka
Orang yang mampu menyentuh hati dengan tulisannya

Dan saya sangat terkesan dengan sajak( ke??) ini
Sebab kadang2 kalau ada masalah ukhuwwah antara kita
Semua goes back to iman dalam diri
Makanya saat anda sakit hati, terluka waktu bersama- sama mereka
Mungkin boleh periksa lagi
Apa khabar imanku hari ini??

Sebab mereka, sahabat- sahabat yang anda katakan yang anda menyayangi mereka keranaNya itu..adalah hadiah dari Allah untuk kita
Hadiah untuk orang yang beriman kepadaNya
Kalau ukhuwwah tak beres..mungkin iman kita yang sedang sakit
Menangislah untuk itu..sebab tak mungkin kasih sayang kerana Allah itu runtuh hanya kerana perkara- perkara dunia..sedang kita mahu mengejar syurga

Monday, October 15, 2012

Nikmat

Posted by Farhah at 5:02 AM
Reactions: 
0 comments
Tadi pagi Allah tarik falah satu dari nikmatnya.

Rumah kami tiada elektrik sejak dari jam sepuluh.. Dan konklusi yang saya dapat adalah

Baru tarik nikmat sikit je ras hidup dah merana

Haha.. Dramatik sungguh. Sedang orang lain hidup jauh lagi teruk dari kita. Bukan takat xde elektrik..siap rumah cerah dengan letupan bom-bom dan bunyi tembakan( sila insaf )

Bila dah malam terus kaget terus.. Macam mana ni. Rumah macam x de tanda -tanda nak ada letrik balik. Sedang hari dah malam dan panas juga. Perut yang comel .. ni macam nak buat hal pula. Kami stress sendiri.

Tapi kan.. Dalam gelap malam tu. Deria lain jadi terlebih sensitif pula. Dengar sayup-sayup orang jual sate dan putu bambu. Rasa macam dalam filem hitam puutih. Tercampak ke zaman dulu- dulu.

Jogja ni klasik sungguh

Syahdu sungguh. Orang indonesia ni kalau saya perasan gigih sungguh berusaha untuk cari rezeki
Pak cik sepatu( dia tukang baiki kasut yang jerit2 sepatuuuuu naik basikal dari rumah ke rumah) kami dapat tahu kayuh basikal jepunnya tu dari bantul sejak pagi. Bantul tu jauh amat. Sedang saya naik motor agak kebas terasa inikan pula basikal tu. Tengah hari kot baru sampai kaliurang. Gigih tak gigih. Sedang kita. Nak pegi sekolah pun malas

Bersyukur la dengan apa yang ada. Kadang- kadang kita terlalu pay attention pada benda yang kita tak dapat sampai kita lupa apa yang kita ada

Walau anda x ada harta kurang2 nikmat iman dan islam tu Allah tak tarik dari kita

Dan malam ni Allah bagi nikmatnya lagi. Dah ada letrik dan Dia turunkan hujannya dekat bumi jogja ni( sweet)






Friday, October 12, 2012

Sang murabbi

Posted by Farhah at 9:34 PM
Reactions: 
0 comments
Aku rindu zaman ketika halaqoh adalah kebutuhan, bukan sekedar sambilan apalagi hiburan …

Aku rindu zaman ketika mambina adalah kewajiban bukan pilihan apalagi beban dan paksaan …

Aku rindu zaman ketika dauroh menjadi kebiasaan, bukan sekedar pelangkap pengisi program yang dipaksakan …

Aku rindu zaman ketika tsiqoh menjadi kekuatan, bukan keraguan apalagi kecurigaan …

Aku rindu zaman ketika tarbiyah adalah pengorbanan, bukan tuntutan, hujatan dan obyekan….

Aku rindu zaman ketika nasihat menjadi kesenangan bukan su’udzon atau menjatuhkan …

Aku rindu zaman ketika kita semua memberikan segalanya untuk da’wah ini …

Aku Rindu zaman ketika nasyid ghuroba manjadi lagu kebangsaan…

Aku rindu zaman ketika hadir liqo adalah kerinduan dan terlambat adalah kelalaian …

Aku rindu zaman ketika malam gerimis pergi ke puncak mengisi dauroh dengan ongkos yang ngepas dan peta tak jelas …

Aku rindu zaman ketika seorang ikhwah benar-benar berjalan kaki 2 jam di malam buta sepulang tabligh da’wah di desa sebelah …

Aku rindu zaman ketika pergi liqo selalu membawa infaq, alat tulis, buku catatan dan qur’an terjemah ditambah sedikit hafalan …

Aku rindu zaman ketika binaan menangis karena tak bisa hadir di liqo …

Aku rindu zaman ketika tengah malam pintu diketuk untuk mendapat berita kumpul di subuh harinya …

Aku rindu zaman ketika seorang ikhwah berangkat liqo dengan ongkos jatah belanja esok hari untuk keluarganya …

Aku rindu zaman ketika seorang murobbi sakit dan harus dirawat, para binaan patungan mengumpulkan dana apa adanya …

Aku rindu zaman itu …

Ya Rabb …

Jangan Kau buang kenikmatan berda’wah dari hati-hati kami …

Ya Rabb …

Berikanlah kami keistiqomahan di dakwah ini-- KH Rahmat Abdullah

Wednesday, October 3, 2012

siapa yang lebih mengenal kita

Posted by Farhah at 6:54 PM
Reactions: 
0 comments
'Ali lelaki penuh ilmu dengan pemahaman mendalam sekaligus periang dan kelakar. demikianlah 'Umar ibn AL-Khattab suatu ketika mensifatinya.

menjelang wafat 'umar memberikan penilaian kepada enam calon penggantinya termasuk 'ali, dengan penilaian yang sangat jujur dan terus terang
dan saya jujurnya tertarik dengan komentarnya tentang 'ali

"dan adapun engkau hai ali" katanya" demi Allah, seandainya bukan kerana unsur kelakar dalam dirimu, niscaya engkau bisa membawa mereka pada tujuan yang terang dan kebenaran yang jelasnketika engkau memimpin mereka. sayangnya mere tidak akan mahu kau bawa ke sana. mereka takkan melakukannya"

Ali yang namanya dijuluki karamallahuwajhah, ahli badar, pintu kota ilmu, yang bagi sang rasul bagai harun di sisi musa, yang padanya baginda nikahkan putri kesayangannya, khalifah keempat khulafa arrasyidin..Allah menganugerahkan dia dengan keutamannya yang tersendiri. bukan calang-calang orang

tapi
salahkah???
untuk jadi seorang periang??
entah

satu benda yang saya pelajari
kadang-kadang  terlalu happy go lucky juga boleh buat kita hilang kredibiliti
semuanya senyum aja..persis cuek dan x ambil serius

tapi bukankah sifat yang terlihat tu hanya satu sisi sahaja
saya sendiri
percaya yang dalam gelak dan ketawa
kita harus serius pada tempatnya
waktu bekerja, bukan masa untuk main-main

macam topik kawin contohnya
memang la nampak gelak-gelak dan sangat budak-budak bila cakap tamau kawin lagi
yelah bila ada orang tu yang cakap yes i'm ready sangat la nampak matang kan..kawin kot
tapi walau jawab tu dalam gelak dan ketawa
saya dah pikir masak before i came to that conclusion..
serius dah pikir betul-betul( muka dah kerut dah..hehe..emang kalau serius harus kerut-kerut??)
walau banyak yang teman sebaya yang dah kawin dan beranak pinak

 bukan semua benda kita amik mudah
tapi sebab saya jarang berkongsi
maka ramai yang tak tahu
dan rasa la bila ada akhwat yang cakap dan tegur
farhah awak bukan sendiri
 maaf teman-teman..sebab saya memang begini
jadi terrefleksi..kenapa x share
adakah kerana saya belum cukup percaya mereka
nampaknya farhah ada masalah hati

sekarang
orang tak perasan waktu serius saya
kerana kadang-kadang bila saya nmenegur... mereka juga hanya gelak sahaja

saya kena tunjuk wajah serius dan matang saya tu..
sebab saya tak hebat macam ali..dia kan dah masuk syurga
jujurnya saya sangat suka ali
tapi saya nak jadi macam abu bakar.. si pendiam yang hebat itu. sahabat kesayangan Rasulullah

ps: yang dalam quote kat atas tu amik dari buku dalam dakapan ukhuwwah by salim A fillah.


Sunday, September 30, 2012

Sukabumi

Posted by Farhah at 8:26 AM
Reactions: 
0 comments
Aku sukakan
Langit yang cerah dengan kerlipan bintang-bintang
Aku sukakan
Cahaya bulan yang memantul dipermukaan air
Aku sukakan
Deru angin dingin yang menyapa kami pagi itu
Aku sukakan
Bunyi ombak yang sentiasa menghempas pantai
Aku sukakan
Pasir-pasir halus di sela-sela jari
Dan yang paling aku suka dan cintai
Akhwat-akhwat fillah yang solat bersama-samaku dalam saff- saf kami
Pada waktu subuh yang sunyi( x la sunyi sangat sebenarnya) itu


Wednesday, September 19, 2012

Mereka

Posted by Farhah at 4:39 PM
Reactions: 
1 comments
Ada orang2 yang sangat saya rindui..terpisah sekian lama..dan kami ditakdirkan bertemu lagi dalam keadaan yang terbaik di tempat yang terbaik dan waktu kami sendiri telah menjadi individu yang lebih baik dari waktu itu.

Sebelumnya banyak sangat planning. Nak jumpa..nak jumpa..rindu
Tapi x pernah jadi
Xpernah bersua
Dan kita dipisahkan hampir 3 tahun jaraknya
Tapi akhirnya aku tahu kenapa
Allah nak jadikan pertemuan itu lebih manis dan cantik
Dia izinkan kami bertemu..dalam rangka kami adalah saudara seiman sefikrah..dalam dakwah dan tarbiyyah

Pelik sungguh perasaan itu..ada yang dah sedia rapat
Jadi kami bertemu..dan rasa sayang tu tumbuh
Tapi berbeza dari dulu
Dan ada yang dulu adalah sekadar teman
Tapi sekarang melihatnya buat aku rasa sebak dan rindu
Rasa sayang yang x boleh ditukar ganti itu

Mula2 macam cuak sebab teringat zaman2 jay berabis dulu..apakah?? Kerana ada yang sangat mengenali aku..tapi bila jumpa..terus x cuak dah
Rasa sebak je x sangka
Dan banyak cerita dishare
Apa yang mereka lalui
Apa yang kami disini tempuhi
Beza..tapi sama
Comel..

Allah x nak temukan kami waktu dulu
Sebab dia tahu je..ada banyak kot tempat aneh2 yang boleh dibawak merata
Berapa banyak hibu boleh nak teroka
Berapa banyak benda lagha kami akan jumpa
Tapi Allah sayang hubungan kami
Makanya Dia hold on dulu pertemuan itu
Dia bagi ruang perbaiki diri
Dia buat pertemuan itu x sia-sia dan insyaAllah berpahala


Allah sayang saya

Dan keranamu ya Allah aku menyayangi mereka

Ps:/ betullah tgk diorang hari tu terus rasa sebak..cantiknya susunan Allah. Rindunyaaaa...x dapat spend time sangat pun..soriii..tapi insyaAllah kita akan jumpa lagi..

Sunday, July 15, 2012

Invincible

Posted by Farhah at 3:28 AM
Reactions: 
0 comments


Pernah tak.ada masanya yang kita merasa yang sangat carefree
No burden..where the world were all fluufy clouds rainbows and buterflies-pooping unicorn
Bilamana tiada benda buruk yang boleh berlaku pada kita
When we were invincible

Saya pernah

I mean bad things never happen to me
Saya selalu dapat apa yang saya nak
X pernah kehilangan orang kesayangan in a drastic ways
I mean my closest family member x pernah ada yang kemalangan sakit or anything

Dan dengan kehidupan yang begitu
Saya jadi orang yang x pernah kisah
Dengan sekeliling
Life is a fluffy and fun

Dan saya x rasa yang benda buruk akan jadi pada saya
I never wonder if i'm gonna get a fatal disease
Accident
Or even die young( ini sangat aneh waktu itu))

But then when i got older
Things change

Untuk seseorang yang hidup dia sangat nurtured itu
Saya dicampak ke jurang yang sangat dalam
My darkest moment of that time

Saya rasa senak
Sangat..sesak..x boleh bernafas
Macam x nampak matahari
X jumpa jalan keluar lagi

But somehow
I need to stand tall..dan go through dengan benda tu
I turn out ok

Tapi benda macam tu buat saya lihat sekeliling
And ponder for a moment
Yang hidup ni...x semudah itu
Bad things happen

I have a best friend yang sangat sayangi.
Beliau diuji dengan ujian yang sangat berat
Dia didiagnosis dengan penyakit yang berat, her dad died dan dia x dapat ke oversea because of hat particular disease..and all that happen dengan jarak waktu yang sangat dekat
Dan saya terkedu
Takut sangat..macam all those thing grab my innocence and shout
" hey this is the real world. No unicorn beb"

“Dan sungguh Kami benar-benar akan menguji kamu dengan sedikit rasa takut, kelaparan, dan kekurangan harta, hilangnya jiwa, dan sedikitnya buah-buahan…(Surah al-Baqarah : 155)


Takut sangat..i feel her pain..but i can never know how it trully feels
Dan kalaulah saya diuji dengan mehnah seberat itu jujurnya..i don't know if i'm strong enough to handle this kind of thing

Tapi kan Allah cakap


Allah tidak memberati ( menguji ) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya…. (al-Baqarah 286)

Dan

Satu ketika Nabi saw ditanya “Siapakah orang yang paling berat ujiannya?”. Maka Baginda menjawab:

“Para Nabi, kemudian orang yang seperti mereka sesudahnya, dan orang semacam mereka berikutnya. Seseorang itu akan diuji sesuai dengan kadar agamanya. Apabila orang itu kuat agamanya maka semakin keras ujiannya. Kalau agamanya lemah maka dia akan diuji sesuai dengan kadar agamanya. Maka musibah dan ujian itu sentiasa menimpa seorang hamba hingga dia ditinggalkan berjalan di atas muka bumi dalam keadaan bersih dari dosa.”

(Riwayat Imam Tirmizi)

Hidup ini satu series of test..ujian..supaya Allah knows who are the worthy
Ujian senang dan susah
Nobody said life is easy..sedangakn rasul begitu teruk diuji
Ini kan pula kita

We are not invincible because Allah is
Kita lemah kerana kita harus bergantung pada yang kuat itu
Allah sedang menunjukkan kamu jalan pulang..pulang ke asal
Kepada fitrah

Dan sebenarnya
Waktu yang gelap itu..the light is near
It is darkest before dawn

And do remember
Others dapat ujian lagi berat dari kita
All our brothers and sisters dekat syria palestin myanmar
Dan banyak lagi

Mungkin dah cukup untuk kita berfikir ttg diri sendiri
And start to think about the ummah
Masa untuk pemuda2 sedar dari kesenangan dunia

You have it easy
Dan itu bukan alasan untuk anda jadi seorang yang tidak peduli

Saturday, June 2, 2012

test

Posted by Farhah at 2:03 AM
Reactions: 
0 comments
i have something i need to try
a kinda test for myself
to do or not to do??
thats the question

dia

Posted by Farhah at 1:53 AM
Reactions: 
1 comments
ada seorang yang sangat rindu sekarang
hehe
entah..
and for that i really hope all the goodness in this world and hereafter is bestowed upon her

Allah
i want her to have this something
can you please grant my wish and give it to her

ps: there's a sister fillah that's gonna get married this august
      the invitation sangat osem..and very suprising...well..i don't like changes.but it is a step we all have to take someday..for the better..and moga barakah and makin laju..all the best wishes

Friday, May 18, 2012

balasan ISHAB kepada rijal tanpa hati

Posted by Farhah at 8:42 PM
Reactions: 
0 comments

Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh,
 Saya telah membaca suratmu dan sangat terpengaruh dengan kejujuran bahasamu, keindahan keberanianmu,halusnya kesedaranmu dan HIDUPNYA hatimu.Saudaraku, kamu bukan orang yang hatinya mati seperti yang kamu sangka.
 Akan tetapi, kamu adalah seorang  pemuda yang perasaannya tajam, jiwanya bersih dan nuraninya lembut. Seandainya tidak bersifat demikian,tentulah kamu engkari perasaanmu. Akan tetapi besarnya semangat & jauhnya tujuan( matlamat hidup)membuatmu menganggap kecil urusanmu yang besar & engkau mengharapkan tambahan untuknya. Tidak ada masalah dalam hal itu & memang itu yang sepatutnya berlaku.
 Saya merasakan apa yang kamu rasakan, saya berjalan sebagaimana kamu berjalan & saya akan berusaha untuk memberikan beberapa nasihat. Jika nasihat-nasihat ini bermanfaat bagimu & dengan melaksanakannya kamu lihat dapat menghapuskan dahaga serta mengubati sakitmu, maka alhamdulillah atas taufikNya. Namun jika tidak demikian, maka saya senang untuk bertemu denganmu agar kita saling bekerjasama untuk mengenal pasti penyakitmu & menentukan ubatnya.
 Berteman dengan orang-orang yang khusyuk yang selalu merenung, bergaul dengan orang yang selalu berfikir& menyendiri, dekat dengan orang yang bertaqwa & soleh yang dari mereka terpancar hikmah & dari wajah mereka terpancar cahaya, & dari hati mereka bertambah makrifat -dan jumlah mereka adalah sedikit- adalah ubat yang mujarab.
 Berusahalah berteman dengan orang-orang seperti mereka, selalu bersama mereka, kembali kepada mereka & kamu sambungkan rohmu dengan roh mereka, jiwamu dengan jiwa mereka serta kamu habiskan kebanyakan waktu kosongmu bersama mereka. Hati-hatilah dengan orang yang mengaku-ngaku. Carilah orang yang keadaannya membuatmu bangkit bersemangat, perbuatannya membawamu berbuat baik & jika kamu melihatnya maka kamu mengingat Allah.
 Berteman dengan orang-orang seperti ini adalah salah satu ubat yang mujarab kerana watak manusia sering mencuri, sehinggalah hati terpengaruh dengan hati yang lain dan jiwa pun mengambil contoh dari jiwa yang lain. Oleh kerana itu, berusahalah untuk menemukan jiwa-jiwa yang soleh sebagai teman.
 Saudaraku, berfikir, berzikir di waktu-waktu yang suci, menyendiri, bermunajat serta merenung alam yang indah dan menakjubkan, menggali rahsia keindahan & keagungan alam, meneliti dengan hati & berzikir dengan lisan tentang tanda keagungan yang menakjubkan serta hikmah yang agung ini, termasuk hal yang memberi kehidupan kepada hati dan menyinari kalbu dengan keimanan & keyakinan.
 Allah swt berfirman; “Sesungguhnya dalam penciptaan langit & buni, dan silih bergantinya malam & siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal.” (Ali-Imran : 190)
 Saudaraku, seterusnya berfikir tentang masyarakat, melihat pelbagai penderitaan, kebahagiaan, kesulitan serta keamanan, menjenguk orang sakit, menggembirakan orang yang ditimpa bencana & mengetahui sebab kesengsaraan yang berbentuk pembangkangan, kekafiran, kezaliman, pelanggaran, sikap mementingkan diri, egois,terpedaya oleh hal-hal yang semu, semua ini merupakan cantuman bagi rantaian hati yang menyatukan cerai berainya & menghidupkannya dari kematian.
 Maka berusahalah agar kewujudanmu menjadi penghibur bagi sengsara & tertimpa bencana. Tidak ada perkara yang pengaruhnya lebih kuat terhadap perasaan daripada berbuat baik kepada orang yang sangat memerlukan, membantu orang yang teraniaya atau berkongsi rasa dengan orang yang susah atau sedih.
 Saudaraku, hati ada di tangan Allah. Dia mengubahnya sesuai dengan kehendakNya. Oleh kerana itu, bersungguh-sungguhlah dalam berdoa, agar Dia memberikan kehidupan kepada hatimu, membuka dadamu dengan iman & melimpahkan keyakinan kepadamu sebagai anugerah serta nikmat dariNya. Berdoalah di waktu-waktu mustajab & waktu sahur kerana doa pada watu sahur adalah ibarat anak panah yang meluncur tidak terhenti sehingga sampa ike Arasy. Saya tidak meragui keikhlasanmu dalam mencapai tujuan & kejujuran dalam pengakuanmu. Allah swt berfirman; “Sesungguhnya Allah hanya menerima (korban) dari orang-orang yang bertaqwa.”(Al-Maidah : 27)
 Saudaramu, Hassan Al-Banna.
 ps: dan jawapan imam Hassan Al Banna buat saya menangis lagi(cembeng)

comel je cara dia jawab. mungkin kita juga patut belajar cara menegur yang comel macam ni
hingga si pendengar x merasa terhina malah motivate them to change
:)

surat dari rijal tanpa hati

Posted by Farhah at 7:11 AM
Reactions: 
0 comments

Yang terhormat ustaz Hassan al-Banna,
Assalamualaikum wbth,
 Apakah anda pernah mendengar tentang lelaki tanpa hati? Maaf, jika hati yang dimaksudkan adalah salah satu anggota tubuh dari daging yang berwarna merah, yang menarik dan melepaskan darahnya, tentu saja lelaki itu memilikinya. Yang dengannya dia dapat hidup & menjalani kehidupannya. Akan tetapi hati yang bersemangat, kuat & hidup, sayang sekali dia tidak memilikinya
 Dia mengetahui kebaikan meskipun kecil, dia juga mengetahui keburukan meski pun samar-samar.Seringkali dia benar2 merasai & memahami perilaku seseorang dari wajahnya & dapat memberi respon terhadap hal itu. Akan tetapi, dia tidak memiliki hati.
Ketika bertemu dengan teman lamanya yang sudah lama tidak bersua, dia bersalam lalu menggenggam tangannya kuat, bahkan memeluknya. Namun hatinya, tetap beku, sama sekali tidak terpengaruh. Dia memberi nasihat kepada orang lain, " Jadilah kalian begini & jadilah kalian begitu", serta menyebutkan pelbagai dalil & bukti, namun hatinya semakin keras & tidak terpengaruh.
 Dia tersenyum kala mendengar berita gembira. Dia juga mengerutkan dahi saat menerima berita duka.Akan tetapi, kegembiraan & kesedihannya hanyalah reaksi semula jadi semata, sedangkan hatinya teta pdiam & tidak bergoncang. Dia menyatakan cinta & benci kepada seseorang. Tetapi ketika melihat hatinya,ia tetap diam tanpa memberi penjelasan.Dia berdiri menunaikan solat & berusaha khusyuk, membaca al-Quran & berusaha menumpukan perhatiannya. Ketika menunaikan solat, dia membaca bacaan solat dengan nadanya sehingga orang-orang pun berkata, " Dia itu khusyuk nampaknya." Akan tetapi ketika meraba hatinya, dia mendapatinya tuli& tidak khusyuk, walaupun memahami apa yang dibaca.Ini adalah gambaran sebenar yang terjadi pada hati lelaki itu.
 Saya tidak melebih-lebihkan atau menguranginya. Menurut anda, apakah anda dapat mengatakan bahawa hatinya sama seperti kebiasaan hati orang-orang lain? Saya dianugerahi akal tetapi hati saya hilang. Saya merasakan akal fikiran saya cerdas berfikir, bekerja,hidup & menunjukkan kewujudannya. Akan tetapi, ketika saya ingin menghayati semua itu pada hati saya, sama sekali saya tidak menjumpainya. Saat ini, anda telah mendengar tentang seseorang lelaki yang tidak memiliki hati.Dia adalah seorang yang membuat perjanjian(baiah) dengan anda & anda teah mengambil janji setia darinya. Apakah anda rela jika seorang tentera anda hidup tanpa hati?
 Apakah anda dapat membantu menghidupkan hatinya agar bergerak dan merasai apa yang diucapkan oleh lisannya?Inilah penyakit salah seorang tentera anda yang akan membuat anda sedih jika mengetahuinya. Oleh sebab itu, saya tidak akan menyebutkan namanya, hinggalah saya maklumkan anda bahawa dia telah sembuh.
 Waalaikumussalam wbth

kalau tengah down( baca: futur) boleh menangis membaca ini.. entah. dia mungkin sedang menceritakan perihal dia.
tapi kadang saya sangat terasa. 


tapi entah..saya terasa yang beliau sangat hebat pula
kerana dia sedar tentang masalah dan ingin mengubahnya
sedang saya. kadang2 selesa berkeadaan begitu..menghiasi futur untuk satu masa yang lama

kerehatan seorang da'i itu hanya di syurga
ya ..cukuplah bermalas-malas..sebab nanti kalau dah rehat kat sini..x boleh nak rehat dekat sana lagi

Saturday, April 21, 2012

Posted by Farhah at 10:10 AM
Reactions: 
0 comments
4 month already for 2012 and only one post??
its been a long time since then huh??

DnT: it's not a diary of a wimpy kid

Posted by Farhah at 10:08 AM
Reactions: 
0 comments
"All men have fears, but the brave put down their
fears and go forward, sometimes to death, but always to
victory”
ya..semua orang ada kekurangan
semua orang ada those fears you felt
but those who rise above
is someone who can conquer this..and move forward

sapalah umat manusia yang sangat sempurna itu
sedang mereka
sang nabi dan rasul
orang paling dekat dengan Nya
ada benda yang mengekang mereka

nabi musa: tidak fasih berbicara.anak angkat yang banyak sungguh budinya dengan firaun yang sangat berkuasa 

maka mudahkah seorang Musa mahu melawan sang raja?
jawabanya tentu tidak
tapi bertemankan Nabi Harun. dia tetap ke sana
x takut ke. x gementar. cuak??
semestinya..dan ia sangat manusiawi


ahh..kita..hanya kerana musa seorang nabi maka kita menyangka ia mudah sekali
dan saya terkesima setiap kali membawa kisahnya..hebat..hebat sekali

makanya dakwah ini bukan untuk manusia sempurna
yang tidak ada cacat dan cela
yang tidak ada kekurangan
tapi dakwah ini adalah untuk si pemberani
yang sanggup mengorbankan  semua
untuk sebuah redho dari DIA
untuk mengejar syurga

kekurangan jangan jadikan penghalang
kerana kita semua adalah logam-logam berharga
setiap kita boleh menyumbang untuk jalanNya

ps: oh hehe..ini link yang mungkin lebih sedap untuk dibaca tentang kisah nabi Musa ini..
     http://salimafillah.com/namamu-sang-rasul/

Namamu, Sang Rasul

dulu aku bertanya, mengapa namamu yang berulangkali disebutNya
dan kisahmu yang bertebar merambah hampir tiap surah
bahkan Allah menetapkan; kau terkisah untuk menguatkan jiwa
hati dan rasa seorang Nabi penutup masa

ya, kini aku tahu.. betapa tak mudah menjadimu hai Musa
mengemban risalah dalam keadaan yang serba tak sempurna
kau tak fasih bicara, sulit berkata-kata
dan sebab khilaf masa lalu, kau tersalah membunuh

maka saat wahyu turun, air matamu menitik, tubuhmu berpeluh
dalam kesadaran akan beratnya beban, kau mengeluh
“bicaraku gagap, lidahku kelu, aku takut mereka akan mendustakanku..
dan pada mereka aku berdosa sungguh, aku takut akan dibunuh”

ya, kini aku tahu, sungguh tak mudah menjadimu
sebab dalam keterbatasan itu, Allah berikan untukmu lawan penuh kuasa
perbendaharaannya kaya, kerajaannya luas, tentaranya perkasa
punggawanya setia, lagi taat buta
mengaku tuhan tertinggi, dia merasa berkuasa atas hidup dan mati
dan kau.. kau terhutang budi masa kecil padanya

dan tahukah kau duh Musa, kelak kaum yang kau pimpin
yang kau bimbing bebas dari perbudakan tiran
yang menyaksikan sejuta kuasa Allah menaungi mereka
akan berlomba membangkangi Allah dan mendurhakaimu?

malam ini kususuri kisahmu, dan aku takjub
atas takdirNya, masa lalumu tak sempurna
kau terpilih memikul risalah suci, dan kau didustakan
sedang Muhammad dipilihNya dari pribadi yang terjaga sempurna
dia memikul risalah dengan gelar al amin yang masyhur sudah
tapi diapun tetap didustakan

mungkin sebab itulah kisahmu selalu menjadi penguat hatinya
di saat-saat berat, Muhammad mengenangmu dan melirihkan gumam
“semoga Allah menyayangi saudaraku Musa..
sungguh ia dicobai lebih menyakitkan dari ini”

malam ini duhai Musa, kususuri kisahmu
aku tersenyum, alhamdulillah, kau membuatku merasa
beban-beban da’wah ini hanyalah seberkas kapas
tapi di sisi lain, menelisik ceritamu, mataku basah
“ahh.. surga, rasanya masih jauh, sangat jauh..”

sepenuh cinta,

Salim A. Fillah
  Ps2:beliau antara penulis yang sangat saya suka..hehe
 

Limau ais dan teh tawar Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by New Baby Shop