Wednesday, October 17, 2012

Harta kita

Posted by Farhah at 1:59 AM
Reactions: 
0 comments
So happy that i can break into song....ngaaaa..drama
Hujung- hujung bulan macam ni.
Isu paling popular tentulah poket yang nipis dan duit yang krering
Imagine bila balik tadi terus dapat berita yang elaun masuk

Yessssss.. I almost soar to the sky..ngaaaaaaa (overated)

Hepi sangat- sangat..bahagia..
Hepi macam dapat makanan free
Hepi macam dapat minum sirap sejuk di panas terik
Saya tahu ini sangat over..elaun masuk je kot
Tak perlu untuk sangat banyak bercerita
Tapi jika anda mengalami situasi kekurang harta 99% dengan lebihan lemak 50%( bukan persen sebenar#uhuk#)
anda akan beaksi seperti saya

Anyway..itu bukan pointnya sebenarnya
Pernah dulu. Kami dipesan
Kalau setiap kali masuk duit..asingkan dulu
Mana nak diinfakkan..yang lebih2 nanti
Baru guna untuk keperluan

Sebab harta yang kita ada bukan harta kita..
Kok kalau bukan kita yang punya siapa lagi..emang dalam akaun bank sendiri kot
X la...harta tu harta waris kita
Ye X??

Kalau la saat ni jugak kita ditakdirkan meninggal dunia ( saat ni jugak tau..bukan seminit lepas ni)
On the spot harta tu dah jadi orang lain punya
Dah tak boleh nak dipakai dah
Semua jadi hak mereka
Dah tu yang kita punya mana??
Mestilah yang kita dah spend..
Spend untuk simpanan syurga..
Harta yang kita infak ke jalnNya

Oh ayat itu sungguh mengarut..eh
Memanglah mengarut kalau sistem nilai kita hanya berenti setakat dekat dunia je
Kalau kita impikan makanan sedap2, pelancongan mewah eksotik dan mini cooper
Of kos la kita jadi orang paling kupid seantero dunia

Tapi cuba pikir
Makanan tu nanti akan jadi taik
Memori indah bersuka ria tu akan terlupa dek siksaan azab kubur
Dan mini cooper tu akan jadi bahan rebutan cucu cicit kita..Andai nanti kita dah tiada
Jadi apa je yan tinggal nak bawak kesana

Sementelah dengan semangat raya korban ni
Jom korban..
Sebabnya lagi syok untuk impikan kenderaan syurga dengan makanan beratus- ratus jenis tu

Ps:/ kitorang pernah borak2 cuba membayangkan syurga sebab time tu tgh makan anggur
Kalau kat syurga mesti banyak buah- buahan sedap kan
Salah tu..lagi best dari tu
Ada hujan aiskrim macam dalam cloudy with a chance of meatball??...uuuuuu..
Salah lagi..lagi best dari itu
Ada ribut makanan dari cerita yang sama??..uuuuuu..
Salah lagi..lagi best dari tu
Dan banyak lagi kemungkinan lain..tapi salah semuanya
Sebab syurga tu tak boleh dibayangkan dek akal..x perrnah dilihat dek mata..tak pernah didengar dek telinga
Bestnyaaaaa

Kubaca firman persaudaraan

Posted by Farhah at 12:18 AM
Reactions: 
0 comments
ketika kubaca firman-Nya, “sungguh tiap mukmin bersaudara”
aku merasa, kadang ukhuwah tak perlu di risaukan
tak perlu, karena ia hanyalah akibat dari iman

aku ingat pertemuan pertama kita
dalam dua detik, dua detik saja
aku telah merasakan perkenalan, bahkan kesepakatan
itulah ruh-ruh kita yang saling sapa, berpeluk mesra
dengan iman yang menyala, mereka telah mufakat
meski lisan belum saling sebut nama, dan tangan belum berjabat

ya, kubaca lagi firman-Nya, “Sungguh tiap mukmin bersaudara”
aku makin tahu, persaudaraan tak perlu dirisaukan
karena saat ikatan melemah, saat keakraban kita merapuh
saat salam terasa menyakitkan, saat kebersamaan serasa siksaan
saat pemberian bagai bara api, saat kebaikan justru melukai

aku tahu, yang rombeng bukan ukhuwah kita
hanya iman-iman kita yang sedang sakit, atau mengerdil
mungkin dua – duanya, mungkin kau saja
tentulah terlebih sering, imankulah yang compang – camping

kubaca firman persaudaraan
dan aku makin tahu, mengapa di kala lain diancamkan;
‘para kekasih pada hari itu, sebagian menjadi musuh sebagian yang lain…
kecuali orang – orang yang bertaqwa”

( Salim A Fillah)

Oh..saya seperti promoter tak bergaji Salim A Fillah
Sungguh la berapa banyak kali quote dia ni.hehe
Tapi buku dia memang best pun..saya memang suka bahasa yang comel dan manis

First thing saya tgk dalam sebuah buku adalah bahasanya..
Macam buku noor soraya dan Salim A Fillah
Sebab mereka menulis dalam bahasa melayu/ indonesia yang tampak indah tu
Maybe because i'm never good with written words
Saya lebih gemar bercakap dari menulis
Tak tahu membezakan adalah dan ialah, dari dan daripada
Dan saya tak reti nak menggunakan perkatan seperti sayugia dan marcapada
Jadi saya sukakan mereka
Orang yang mampu menyentuh hati dengan tulisannya

Dan saya sangat terkesan dengan sajak( ke??) ini
Sebab kadang2 kalau ada masalah ukhuwwah antara kita
Semua goes back to iman dalam diri
Makanya saat anda sakit hati, terluka waktu bersama- sama mereka
Mungkin boleh periksa lagi
Apa khabar imanku hari ini??

Sebab mereka, sahabat- sahabat yang anda katakan yang anda menyayangi mereka keranaNya itu..adalah hadiah dari Allah untuk kita
Hadiah untuk orang yang beriman kepadaNya
Kalau ukhuwwah tak beres..mungkin iman kita yang sedang sakit
Menangislah untuk itu..sebab tak mungkin kasih sayang kerana Allah itu runtuh hanya kerana perkara- perkara dunia..sedang kita mahu mengejar syurga

Monday, October 15, 2012

Nikmat

Posted by Farhah at 5:02 AM
Reactions: 
0 comments
Tadi pagi Allah tarik falah satu dari nikmatnya.

Rumah kami tiada elektrik sejak dari jam sepuluh.. Dan konklusi yang saya dapat adalah

Baru tarik nikmat sikit je ras hidup dah merana

Haha.. Dramatik sungguh. Sedang orang lain hidup jauh lagi teruk dari kita. Bukan takat xde elektrik..siap rumah cerah dengan letupan bom-bom dan bunyi tembakan( sila insaf )

Bila dah malam terus kaget terus.. Macam mana ni. Rumah macam x de tanda -tanda nak ada letrik balik. Sedang hari dah malam dan panas juga. Perut yang comel .. ni macam nak buat hal pula. Kami stress sendiri.

Tapi kan.. Dalam gelap malam tu. Deria lain jadi terlebih sensitif pula. Dengar sayup-sayup orang jual sate dan putu bambu. Rasa macam dalam filem hitam puutih. Tercampak ke zaman dulu- dulu.

Jogja ni klasik sungguh

Syahdu sungguh. Orang indonesia ni kalau saya perasan gigih sungguh berusaha untuk cari rezeki
Pak cik sepatu( dia tukang baiki kasut yang jerit2 sepatuuuuu naik basikal dari rumah ke rumah) kami dapat tahu kayuh basikal jepunnya tu dari bantul sejak pagi. Bantul tu jauh amat. Sedang saya naik motor agak kebas terasa inikan pula basikal tu. Tengah hari kot baru sampai kaliurang. Gigih tak gigih. Sedang kita. Nak pegi sekolah pun malas

Bersyukur la dengan apa yang ada. Kadang- kadang kita terlalu pay attention pada benda yang kita tak dapat sampai kita lupa apa yang kita ada

Walau anda x ada harta kurang2 nikmat iman dan islam tu Allah tak tarik dari kita

Dan malam ni Allah bagi nikmatnya lagi. Dah ada letrik dan Dia turunkan hujannya dekat bumi jogja ni( sweet)






Friday, October 12, 2012

Sang murabbi

Posted by Farhah at 9:34 PM
Reactions: 
0 comments
Aku rindu zaman ketika halaqoh adalah kebutuhan, bukan sekedar sambilan apalagi hiburan …

Aku rindu zaman ketika mambina adalah kewajiban bukan pilihan apalagi beban dan paksaan …

Aku rindu zaman ketika dauroh menjadi kebiasaan, bukan sekedar pelangkap pengisi program yang dipaksakan …

Aku rindu zaman ketika tsiqoh menjadi kekuatan, bukan keraguan apalagi kecurigaan …

Aku rindu zaman ketika tarbiyah adalah pengorbanan, bukan tuntutan, hujatan dan obyekan….

Aku rindu zaman ketika nasihat menjadi kesenangan bukan su’udzon atau menjatuhkan …

Aku rindu zaman ketika kita semua memberikan segalanya untuk da’wah ini …

Aku Rindu zaman ketika nasyid ghuroba manjadi lagu kebangsaan…

Aku rindu zaman ketika hadir liqo adalah kerinduan dan terlambat adalah kelalaian …

Aku rindu zaman ketika malam gerimis pergi ke puncak mengisi dauroh dengan ongkos yang ngepas dan peta tak jelas …

Aku rindu zaman ketika seorang ikhwah benar-benar berjalan kaki 2 jam di malam buta sepulang tabligh da’wah di desa sebelah …

Aku rindu zaman ketika pergi liqo selalu membawa infaq, alat tulis, buku catatan dan qur’an terjemah ditambah sedikit hafalan …

Aku rindu zaman ketika binaan menangis karena tak bisa hadir di liqo …

Aku rindu zaman ketika tengah malam pintu diketuk untuk mendapat berita kumpul di subuh harinya …

Aku rindu zaman ketika seorang ikhwah berangkat liqo dengan ongkos jatah belanja esok hari untuk keluarganya …

Aku rindu zaman ketika seorang murobbi sakit dan harus dirawat, para binaan patungan mengumpulkan dana apa adanya …

Aku rindu zaman itu …

Ya Rabb …

Jangan Kau buang kenikmatan berda’wah dari hati-hati kami …

Ya Rabb …

Berikanlah kami keistiqomahan di dakwah ini-- KH Rahmat Abdullah

Wednesday, October 3, 2012

siapa yang lebih mengenal kita

Posted by Farhah at 6:54 PM
Reactions: 
0 comments
'Ali lelaki penuh ilmu dengan pemahaman mendalam sekaligus periang dan kelakar. demikianlah 'Umar ibn AL-Khattab suatu ketika mensifatinya.

menjelang wafat 'umar memberikan penilaian kepada enam calon penggantinya termasuk 'ali, dengan penilaian yang sangat jujur dan terus terang
dan saya jujurnya tertarik dengan komentarnya tentang 'ali

"dan adapun engkau hai ali" katanya" demi Allah, seandainya bukan kerana unsur kelakar dalam dirimu, niscaya engkau bisa membawa mereka pada tujuan yang terang dan kebenaran yang jelasnketika engkau memimpin mereka. sayangnya mere tidak akan mahu kau bawa ke sana. mereka takkan melakukannya"

Ali yang namanya dijuluki karamallahuwajhah, ahli badar, pintu kota ilmu, yang bagi sang rasul bagai harun di sisi musa, yang padanya baginda nikahkan putri kesayangannya, khalifah keempat khulafa arrasyidin..Allah menganugerahkan dia dengan keutamannya yang tersendiri. bukan calang-calang orang

tapi
salahkah???
untuk jadi seorang periang??
entah

satu benda yang saya pelajari
kadang-kadang  terlalu happy go lucky juga boleh buat kita hilang kredibiliti
semuanya senyum aja..persis cuek dan x ambil serius

tapi bukankah sifat yang terlihat tu hanya satu sisi sahaja
saya sendiri
percaya yang dalam gelak dan ketawa
kita harus serius pada tempatnya
waktu bekerja, bukan masa untuk main-main

macam topik kawin contohnya
memang la nampak gelak-gelak dan sangat budak-budak bila cakap tamau kawin lagi
yelah bila ada orang tu yang cakap yes i'm ready sangat la nampak matang kan..kawin kot
tapi walau jawab tu dalam gelak dan ketawa
saya dah pikir masak before i came to that conclusion..
serius dah pikir betul-betul( muka dah kerut dah..hehe..emang kalau serius harus kerut-kerut??)
walau banyak yang teman sebaya yang dah kawin dan beranak pinak

 bukan semua benda kita amik mudah
tapi sebab saya jarang berkongsi
maka ramai yang tak tahu
dan rasa la bila ada akhwat yang cakap dan tegur
farhah awak bukan sendiri
 maaf teman-teman..sebab saya memang begini
jadi terrefleksi..kenapa x share
adakah kerana saya belum cukup percaya mereka
nampaknya farhah ada masalah hati

sekarang
orang tak perasan waktu serius saya
kerana kadang-kadang bila saya nmenegur... mereka juga hanya gelak sahaja

saya kena tunjuk wajah serius dan matang saya tu..
sebab saya tak hebat macam ali..dia kan dah masuk syurga
jujurnya saya sangat suka ali
tapi saya nak jadi macam abu bakar.. si pendiam yang hebat itu. sahabat kesayangan Rasulullah

ps: yang dalam quote kat atas tu amik dari buku dalam dakapan ukhuwwah by salim A fillah.


 

Limau ais dan teh tawar Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by New Baby Shop