Sunday, July 26, 2015

March come in like a lion

Posted by Farhah at 10:42 AM
Reactions: 
0 comments

I am someone who did not like changes.period

Without changes, life, albeit boring, is predictable

Life, without changes, is safe.

changes are chaotic. you have to adapt to it. you have to make more changes * shiver*  because of the changes that happened before that. it's like a catalyst. when something changes, it promised of more changes to come , never ending, never taking a break.

Hence, the old me( and sometimes the now-me), coward as I am, dreaded it

Hari tu saya telefon mama. Anak sulung dia ( my one and only older sister) baru selesai menikah.  Itu adalah the second wedding this year( dan tahun-tahun sebelumnya )untuk keluarga kecil cikgu adnan. Dan saya yang tak berada di sana for both of the wedding, like the good daughter I am telefon mama to show that I do care. Tak berada di rumah sekurang-kurangnya, mengelakkan saya dapat soalan cepu cemas macam “kamu bila lagi”. At least ada silver lining dari situasi farhah-tak-dapat-cuti-dan-tak-pegi-majlis-kawin-kakak-dan-adik-dia.

Well

Tahun ni raya saya tak dapat balik. adik saya spend her first raya dekat rumah mak mentua dia. My sister is getting married on the third day of raya, dan ada probability yang tinggi dia akan raya rumah husband dia jugak taun depan( well or any raya I mean I wont be back on raya haji either, sapa pun yang akan ada dekat rumah on raya lagi lepas ni???) 

*Nafas panjang* trying not to be hysterical

Entahlah..tiba-tiba macam ada something yang rasa mengganjal.. it kept bothering me.. rasa tu..

Mungkin rasa takut kot..dengan perubahan yang datang. Yang mana adik-beradik saya start to have their own life. Some stranger just become an important part of their life.Their own family.. apart from us..the old one. Separated.

Maybe ,, I felt a tad bit lonely

Haha

Drama

But it’s good changes, walaupun saya tak sepenuhnya terima perubahan tu. Tapi secara rasionalnya ia adalah perubahan yang bagus. Sesuatu yang semua orang akan lalui. I cannot prevent the future, and I cannot rewind the past. So the next logical thing to do is embrace it, rite??

Well, changes are good. It indicate growth etc..etc. we cannot stay the same all the time. It’s not possible to stay the same.  Changes introduce you to new things, new challenges, the unknown. 

you might be playing it safe by staying the same, tapi you denied  all the happinesss that come with the changes..kan??

This feel like a pep talk gone wrong( haha)

Anywayyyyy

Barakallah..my dear sisters
I wish you all the happiness in this world and the hereafter. I will always be your beloved sister, now and forever, because before he become your family, i have been one first.

Though all the changes comes like a turbulence, roaring like a lion.. I hope in the end it will end soft and fluffy, gentle as a lamb. ( tak tau la proverb ni sesuai ke tak, its something yang cakap pasal weather in march actually. Chaotic at the start, but nice in the end)

Friday, July 10, 2015

ini sumpah ngeri

Posted by Farhah at 10:44 AM
Reactions: 
0 comments
kredit

Sekarang saya di stase obsgyn. Believe me, bila anda masuk obsgyn you’ll know why mommy comes three times before your daddy. Dengan segala jeritan , kesakitan , darah, rembesan ketuban dan ahli keluarga ( baca: suami) yang marah2 sebab isteri dia sakit( series,, salah sapa sebenarnya ) Melahirkan bayi, from the point of view of orang yang membantu persalinan, is not pretty. saya jadi ngeri untuk menjadi seorang ibu.

Takut nak melalui pengalaman yang sama.


Trauma dengan kepayahan mereka.

Saya bukan orang yang jenis tahan sakit. I don’t mind inflicting pain on others ( dengan sebab la. Macam jahit, epis or suntik orang..i’m not a psychopath) tapi untuk diri sendiri, saya tak tahan. Saya tak suka jarum, atau apa-apa benda tajam. Seraammm.

Tapi kan,,

Ternyata ..proses melahirkan tu bukan yang paling ngeri sebenarnya. Ada yang lebih menakutkan rupanya.
Kenyataan yang kita  akan  melahirkan anak-anak, generasi kedepannya, dalam dunia yang sebegini. Dunia yang kejahatannya, walau kadang tidak kelihatan, ada di mana-mana

Dan saya jadi takut. Takut dengan nasib mereka

Ada seorang akhwat suka cakap macam ni.. di awal2 zaman saya di tarbiyyah


Kita tak nak buat tugas syahadatul haq kita. Jangan sampai kejahatan tu masuk dalam rumah kita, masuk dalam kain kita sendiri

Disclaimer: to my family..jangan kaget ini bukan seburuk yang anda sangka.. jangan panic!!

Beberapa minggu yang lalu, saya bertemu kejahatan itu. Saya tak pernah jumpa orang jahat. Tak tahulah kalau level jahat saya rendah atau macam mana. Tapi ahad yang dingin dalam bulan Ramadhan nonetheless, saya kena copet. I feel his hand dalam beg saya. Bila kena, rasa kaget tak percaya. 


Apa yang jadi tadi?

Akal saya tak boleh terima. Bila cek beg purse dah tak ada. Aside from duit dan semua dokumen penting yang hilang tu( rasa nak pitam bila fikir) saya rasa takut. Takut sebab ada orang yang niat dia jahat ke atas saya, is so near me. Dia ambil rasa selamat saya. Semacam saya baru sedar

Orang jahat tu betul-betul ada sebenarnya

Buat saya jadi paranoid dengan keselamatan saya selama ni. Tempat-tempat saya travel alone, kepulangan lewat malam dari usrah atau hospital, sampai bila keselamatan itu ada ( refleksi surah quraisy. but that is a different story)


Kita tak nak buat tugas syahadatul haq kita. Jangan sampai kejahatan tu masuk dalam rumah kita, masuk dalam kain kita sendiri

Dan sekarang gay right dah establish . dan somehow other people pun minta  ‘HAK’ mereka.

Sure. Semua orang akan rasa tak masuk akal. Itu jenayah kot. takkan boleh jadi legal ya. But then LGBT used to be something that is taboo in yesterday society. dan melihat dunia hari ini saya takut dengan dunia bakal anak-anak saya nanti. dunia yang macam mana mereka akan lahir nanti, kalau dunia hari ini pun dah sengeri ini.

Being a pedophile is a human right
Merompak is an occupation
Rape is a hobby

Yang seperti inikah. Mungkin hari ini tak masuk akal. But at this rate anything is possible. Kecuali kalau kita buat sesuatu. Dunia masa depan adalah refleksi kita hari ini

Akhirnya, kita buat dakwah. Dan membaiki masyarakat tu bukan untuk orang lain. Untuk kita dan keluarga kita. orang-orang yang kita sayangi . Siapa cakap mereka terlindung dari bahaya. Siapa cakap mereka bukan orang yang membahayakan orang lain. jangan sampai kejahatan tu masuk dalam rumah kita sendiri

Masih banyak keje rupanya. Tapi kenapa ya. Kita masih macam ni cuma

 

Limau ais dan teh tawar Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by New Baby Shop