Sunday, July 15, 2012

Invincible

Posted by Farhah at 3:28 AM
Reactions: 
0 comments


Pernah tak.ada masanya yang kita merasa yang sangat carefree
No burden..where the world were all fluufy clouds rainbows and buterflies-pooping unicorn
Bilamana tiada benda buruk yang boleh berlaku pada kita
When we were invincible

Saya pernah

I mean bad things never happen to me
Saya selalu dapat apa yang saya nak
X pernah kehilangan orang kesayangan in a drastic ways
I mean my closest family member x pernah ada yang kemalangan sakit or anything

Dan dengan kehidupan yang begitu
Saya jadi orang yang x pernah kisah
Dengan sekeliling
Life is a fluffy and fun

Dan saya x rasa yang benda buruk akan jadi pada saya
I never wonder if i'm gonna get a fatal disease
Accident
Or even die young( ini sangat aneh waktu itu))

But then when i got older
Things change

Untuk seseorang yang hidup dia sangat nurtured itu
Saya dicampak ke jurang yang sangat dalam
My darkest moment of that time

Saya rasa senak
Sangat..sesak..x boleh bernafas
Macam x nampak matahari
X jumpa jalan keluar lagi

But somehow
I need to stand tall..dan go through dengan benda tu
I turn out ok

Tapi benda macam tu buat saya lihat sekeliling
And ponder for a moment
Yang hidup ni...x semudah itu
Bad things happen

I have a best friend yang sangat sayangi.
Beliau diuji dengan ujian yang sangat berat
Dia didiagnosis dengan penyakit yang berat, her dad died dan dia x dapat ke oversea because of hat particular disease..and all that happen dengan jarak waktu yang sangat dekat
Dan saya terkedu
Takut sangat..macam all those thing grab my innocence and shout
" hey this is the real world. No unicorn beb"

“Dan sungguh Kami benar-benar akan menguji kamu dengan sedikit rasa takut, kelaparan, dan kekurangan harta, hilangnya jiwa, dan sedikitnya buah-buahan…(Surah al-Baqarah : 155)


Takut sangat..i feel her pain..but i can never know how it trully feels
Dan kalaulah saya diuji dengan mehnah seberat itu jujurnya..i don't know if i'm strong enough to handle this kind of thing

Tapi kan Allah cakap


Allah tidak memberati ( menguji ) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya…. (al-Baqarah 286)

Dan

Satu ketika Nabi saw ditanya “Siapakah orang yang paling berat ujiannya?”. Maka Baginda menjawab:

“Para Nabi, kemudian orang yang seperti mereka sesudahnya, dan orang semacam mereka berikutnya. Seseorang itu akan diuji sesuai dengan kadar agamanya. Apabila orang itu kuat agamanya maka semakin keras ujiannya. Kalau agamanya lemah maka dia akan diuji sesuai dengan kadar agamanya. Maka musibah dan ujian itu sentiasa menimpa seorang hamba hingga dia ditinggalkan berjalan di atas muka bumi dalam keadaan bersih dari dosa.”

(Riwayat Imam Tirmizi)

Hidup ini satu series of test..ujian..supaya Allah knows who are the worthy
Ujian senang dan susah
Nobody said life is easy..sedangakn rasul begitu teruk diuji
Ini kan pula kita

We are not invincible because Allah is
Kita lemah kerana kita harus bergantung pada yang kuat itu
Allah sedang menunjukkan kamu jalan pulang..pulang ke asal
Kepada fitrah

Dan sebenarnya
Waktu yang gelap itu..the light is near
It is darkest before dawn

And do remember
Others dapat ujian lagi berat dari kita
All our brothers and sisters dekat syria palestin myanmar
Dan banyak lagi

Mungkin dah cukup untuk kita berfikir ttg diri sendiri
And start to think about the ummah
Masa untuk pemuda2 sedar dari kesenangan dunia

You have it easy
Dan itu bukan alasan untuk anda jadi seorang yang tidak peduli

 

Limau ais dan teh tawar Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by New Baby Shop