Friday, December 31, 2010

tahun baru blog baru???

Posted by Farhah at 5:35 AM
Reactions: 
0 comments
hahaah
sempena muharram bulan mulia dan comel ini
nak mulakan hidup yang lebih baik(amin)
heheeh

posting lama sudah tiada
hehehe
nak tulis benda lain dah

tengah orang sibuk dan kalut nak sambut tahun baru
tapi berapa kerat yang tahu hari ni berapa haribulan dalam kalendar hijrah
bukan nak cakap kat orang lain aje
diri sendiri pun sama

hari tu borak sesama rakan
dan tiba2 tanya
hari ni berapa muharram ek??ke dah bulan lain??
dan semua orang pun diam pikir2 balik
hari ni berapa hari bulan ye???

kalendar islam
salah satu tanda tamadun islam jugak
kaum yang lupa
adalah kaum yang akan dijajah lagi

mahukah kalian??
kalau nanti pelancong asing ke masjid  negara
dan berkata
ini bukti islam PERNAH bertapak disini
 hehehe
semangat ISK
ngeeeee~.~

Monday, December 27, 2010

sebiru hari ini

Posted by Farhah at 5:14 AM
Reactions: 
2 comments
belum terlambat rasanya kalau mahu berhijrah
buat akak2 dan teman2 yang disayang

Sebiru hari ini, birunya bagai langit terang benderang
Sebiru hati kita, bersama di sini

Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah


reff:
Bukankah hati kita telah lama menyatu
Dalam tali kisah persahabatan ilahi
Pegang erat tangan kita terakhir kalinya
Hapus air mata meski kita kan terpisah
Selamat jalan teman
Tetaplah berjuang
Semoga kita bertemu kembali
Kenang masa indah kita
Sebiru hari ini


Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah

intro

reff 2x

Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah

terima kasih teman
moga dipermudahkan perjalanan ini

Saturday, November 27, 2010

berkawan biar seribu...

Posted by Farhah at 6:57 AM
Reactions: 
0 comments
Rasulullah SAW bersabda:
Seorang mukmin yang bercampur gaul dengan orang ramai dan bersabar di atas kesakitan yang dirasai daripada mereka adalah lebih baik daripada seorang mukmin yang tidak bercampur gaul dan tidak sabar dengan kesakitan yang dirasai daripada mereka (akibat pergaulan itu)
oleh itu..kalau ada kawan2 yang jenis suka mengungkit..atau jenis cakap ikut sedap mulut tu
sabarlah ye..

huhuhu
nak tegur boleh..tapi biar la berhikmah
betul x??
dan doa2 la banyak2

awak sendiri pun bukan perfect sangat
sampai nak benci-benci orang
jadi kalau ada sifat yang x suka tu
ingat lah..kita pun ada jugak perangai yang orang x suka kan???
moga semua dapat berubah jadi muslim dan sahabat yang lebih baik*skema..skema

ukwah kerana Allah itu sangat manis
(serius x caya cuba)
untungnya jadi muslim dan mukmin
sebab bersahabat pun dapat  pahala
comel aje kan

ps: tq sebab jadi kawan aku..walau aku ni...macam ni saja
ditujukan buat sahabat di luar sana( ceh..macam rancangan tv pulak)
hahahaah

ps2: sebelum tidur..maafkan semua orang
       baru boleh hidup tenang2..heheh

Monday, October 25, 2010

I never appreciate Malaysia like I do now

Posted by Farhah at 5:37 AM
Reactions: 
4 comments
Huhuhuh..dalam segala kekalutan dan warning ni
Aku rasa sangat syukur 20 yang lepas tu dihabiskan di Malaysia
entah..even now..bencana alam seem absurd dan pelik
hmmmm....
macam x caya akan terjadi la pulak

hmmm..
apa-apa pun..
mudah-mudahan semua selamat

memang la kacau tengah2 exam ni kena pikir pasal kemungkinan dapat balik
huhuhuhu
gunung berapi nak meletus ko pikir pasal balik paah
memaang la bagus anak mak
huhuhu

i miss home somehow
miss the notion that i am safe in my own house

dan bila orang dulu cakap kat aku
hati-hati gunung merapi tengah aktif la ni
aku rasa nak tanya..nak hati2 macam mana??
kalau nak elak pencuri boleh la..macam jangan jalan tengah gelap or gedik2 pergi chow kit
huhu
tapi lagu ni nak macam mana
just stay alert..and pack your thing
anddd
jangan wear spageti stripe, short pant, hot pant, cold pant etc etc

tips of the day: lawati blog pkpmi cy yang terdekat
daaaa


Tuesday, August 3, 2010

ramadhan hampir menjelma

Posted by Farhah at 9:48 AM
Reactions: 
0 comments
ye..paah sibuk nak buat blog pasal puasa
memanglaaah..dah musimnya la kan.

emmm...tadi ternampak iklan di tv
ada tulis selamat berpuasa..
hahahaa....dah hampir benar nampaknya

bila dah keluar iklan segala bagai..maknanya
memang dah dekat la nak puasa
dari dulu sampai sekarang..aku sangat suka iklan bulan puasa dan raya
hahaha..mengumpul semangat..
sukaannyaaa tengok iklan petronas..hahahaaaa
selalunya cantik dan manis..ececeece


tapi kan..cepat sungguh
macam baru hari tu aje puasa dan raya..
tbe2 dah sampai kita di bulan yang mulia..hampirrr

Sunday, August 1, 2010

matang dan elegen

Posted by Farhah at 9:17 AM
Reactions: 
5 comments
ohh..tadi terjumpa fb seorang senior di scipp..maka apa lagi..guna la kepakaran mengoogle
ak mungkin bukan stalker berjaya macam maren dan mooley..tapi google tetap google
makanya harus la kan..heheh..tak la..

sebab ak kenal kakak itu..batch 99-03(batch senior kan?ke nama lain..lupa2)
tak ramai batch senior yang ak ingat..yelah..mereka jauh di blok sana..
entah apa kerasukan sisitem..pelajar form 1 kena duduk dengan form 1 saja
maka form 3 dan form 5 semua dok blok c dan d...masa ak form 1 tempat tu macam planet asing yang takut  nak dijejaki

haha..masa form 1..ak akan nampak para form 5 ini..sangat sangaaaaaat la matang..atau org kg ak pggl matured
gila la..nak banding ngan ktorang yang berhingus ni..
diorang nampak macam wanita bekerjaya *ceeewaahhhh..1 markah untuk penggunaan bahasa yang mantap
hahaha..sungguh la...x tipuuu...tapi bila senior dah diganti ngan fivers(betul kan???lupa laaaa)
dah x rasa sangat..nampak mereka sama saja..macam pelajar form five..hehe
makin lama makin tak terasa..mungkin sebab kami membesar bersama..makanya...tiada lagi kejutan..hahaha
yelah sangaaaaatt

dan bila osis ambil alih tampuk pemerintahan(muahahahahaah) di scipp
aku pandang rakan2 yang dah form five tu dan pikir
huhhh..kami ni x besar2..macam tu jugaaa..
ada lagi kah murid form 1 yang memandang batch kami..terkedu lalu berkata
matang dan elegen sungguh seniorku ini
 hahaha..tapi xpe...osis alwayssss yang terbaeeekkk..x kan ditukar ganti
tapi ada beza sebenarnya

tahukah anda??

1) mooley memakai tudung labuh di awal pembabitannya di scipp..hahah..dan saban hari ia mengecil ke saiz        normal
2)rata2 kami memakai tudung dilipat bulat dan kemas..tengok la gambar lama..gamba maren ke..bulat macam misi..hahaha..dan saban hari ia akan semakin meruncing muncungnya..
3)aku sangat kurus sahaja semasa form 1 dahulu(ahhhh..masa yang indah)..no komen
4)kami boleh bangun seawal jam 4 pagi..dan saban hari menjadi semakin lewat sehingga tahap ada kawan ni bangun pukul 8 di hari persekolahan

tapi bila aku pandang kembali rakan-rakanku..mereka masih orang yang sama..mereka rakan terbaik yang aku ada!!

Tuesday, July 27, 2010

tanda ingatan buat sahabat

Posted by Farhah at 9:42 AM
Reactions: 
0 comments
haha..macam tajuk cerpen aje...emmmm..hehehe


nak tulis pasal kawan2 ak....
jujurnya ak sayang kat korang *tiru post ida* haha
mungkin ak jarang mesej
mungkin ak jarang kontek
tapi ak sentiasa ingat kat korang

Friday, July 9, 2010

rubbish

Posted by Farhah at 8:50 AM
Reactions: 
4 comments
i'm in a messss
tensi2
nak cakap tapi x boleee
sedey2
nak private blog la gini

tennnssiiiiioooooonnnnnn

hari tu ak cakap kat kak long
long ada orang sedey sebab ak x buat itu
long cakap..nape paah je yang kena buat..nape orang tu x buat..kalau betul dia kisah
ak gelak je la..ala dia tggu ak

dan sekarang di tengah malam ni
oleh sebab sesuatu
ak terpkir balik
jadi sedey sangat2

ak x marah orang itu..atau sapa2 pn
ak saja2 je sedeyy

Monday, June 28, 2010

andai ku tahu apa yang kutahu kini ketika itu

Posted by Farhah at 9:24 AM
Reactions: 
0 comments
melankolik kan bunyi..nampaknya ak nak kena marah ngan mc ni kalo berterusan begini
bukan marah la paah...nasihatttttt.
ye ye..hehe

kalau lah...

what if, what if, what if...if we know what tomorrow will bring, will we change it? Could we?
tu dari the book of tomorrow, cecilia ahern.....

kalau laa...

tapi hidup ni jangan banyak kalau-kalau...biar aje..yang dah lepas kita jadikan pengajaran..
belajarlah..dari pengalaman sendiri dan orang lain juga..

wawawawa..skemamamamaa

kita selau pikir..kalau aku buat macam ni..mesti x jadi macam tu
atau kalau lah aku buat begini..mesti akan jadi begitu..kenapa la x buat

atauuuu...

kenapa ye aku x dapat ini..apa yang aku buat salah
what do i have to do..so this thing won't happen..so thissss would be better

should i

pray more??
read more??
eat more??
anything????

should i go here and not there
should i do this and not that
should i????

if we know what tomorrow would bring, will we change it. could we???

aku harus berhenti di situ sebenarnya kalau nak ada efek dramatik..huhu
hidup perlu ada drama bukan???
tapi macam pointless kalau berhenti di situ...sebab nanti entry ni akan jadi kosong x de erti
dan bunyinya macam aku dilanda dipresi yang amat sangat
hehe


tabiat kalau2 begini..
lagaknya seperti x redha dengan ketentuan Allah..x percaya dengan qada' dan qadar
berbahagialah seorang muslim...jika diberi nikmat dia bersyukur, dan jika diuji dia sabar

lalu kenapa ye..
timbul soalan2 begini
kenapa jadi macam ni
atau
apa salah aku
atau
why me??kenapa aku yang diuji???

x redha..kenapa???
mungkin sebab lupa....ye
lupa barangkali....bukan x percaya..tapi terlalai dan lupa...
yang semuanya milik Allah
Dia boleh buat apa-apa pun
sebab semuanya milikNya

makanya jadikan ini peringatan
untuk semua dan aku juga

ini didikan Allah untuk menjadikan kita manusia hebat.....

http://saifulislam.com/?p=4127
http://saifulislam.com/?p=7307
senang2 bacala...

ps/ walau entry 2 3 menjak ini begini..ak bukan tengah depresi ye..just so u knowwwww..

Saturday, June 26, 2010

bila doa akan makbul????

Posted by Farhah at 11:09 AM
Reactions: 
4 comments
sekadar berkongsi


Apabila Allah makbulakn doa,
maka DIA menyayangimu


Apabila lambat makbulkan,
 DIA ingin mengujimu.....


Apabila tidak dimakbulkan, 
maka DIA merancang yang lebih baik buatmu

 Oleh itu bersangka baik dengan Allah,


"Aku bersama sangkaan hamba-hambaku,maka bersangka tentangku apa yang kamu inginkan"

hadis riwayat Ahmad, Nabi bersabda:
"tiada seorang muslim berdoa kepada Allah selain perkara yang berbentuk dosa atau memutuskan silaturahim melainkan Allah pasti menerimanya salah satu daripada tiga, sama ada diterima dengan segera, atau disimpan untuk akhirat atau dielakkan dari keburukan sebanding dengan permintaannya". lalu sahabat bertanya "jika demikian, kita akan banyak meminta kepadanya" jawab Rasulullah S.A.W "Allah lebih banyak rahmatnya"


 wah...besarnya nikmat...bukankah doa itu senjata terkuat mukmin..
tapi kan..kenapa ye..kita bagai kurang yakin dengan kekuatan doa..
kalu buat semayang hajat..x kan puas kalu takde air tawar segala..nak jugak kena sembur2 sikit..tiup sana sini..huhu

entah..kata kak zie...
tiap saat hidup ni pun kena berdoa
sebab tanpa Dia..nak ikat tali kasut pun tak boleh..betul tak????
maka semuanya kena minta dengan DIA bukan????

doa kalau nak makbul..kena ikut segala adab-adabnya..
lalu kita tunggu la sambil berusaha apa yang patut..sebab perkara takdir dan ketentuan ni..
bukan tugas kita sebagai manusia bukan...

wallahu
 

Limau ais dan teh tawar Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by New Baby Shop