Saturday, March 5, 2016

Adulting 101

Posted by Farhah at 6:27 AM
Reactions: 

somehow in the past 4 years, i have become an adult



Before I know it, I passed the age of 25 years old

Sesuku abad, lebih dua dekad.

Tua
ancient
 
Lebay

Dulu masa form 1, para warden ada idea aneh yang sangat entah kenapa.

Kami yang tak periksa ( baca: form 1,2,4) dipisah dengan mereka yang akan periksa besar(form 3,5) hujung taun nanti. Semua orang dibagi-bagi dorm ikut tingkatan. Kami anak-anak berhingus form 1 ni, tinggal dalam satu dorm yang sama. Dan form 3 dan form 5 duduk nun jauh di blok yang berbeza.

Jadi blok mereka tu jadi blok THE SENIOR. 

Takut bila nak melintas di sana, rasa matang sangat bila tengok super senior ( form 5 waktu tu). Dalam hati saya rasa “ wah, mereka hampir jadi orang dewasa” ( perasan tak gaya paah yang sangat innocent dan nerd sangat masa sekolah ni). Rasa tak sabar nak jadi super senior, nak jadi matang, nak dewasa.

Bila saya naik tingkatan lima, it turn out, saya masih sama. Nothing much changes. Saya tak rasa surges of kematangan atau apa-apa yang sangat berbeza. Kami masih orang yang kadang-kadang lari dari mengikuti aktiviti sekolah ( baca: ponteng *peluh*) baca komik, tidur waktu kelas, dan apa lagi benda aneh-aneh yang saya cuba.

Saya belum dewasa.

Ah..itu mungkin sebab zaman, saya beralasan.you know macam generasi ke bawah makin pendek etc. blame it on evolution or whats not. Mungkin untuk generasi saya, masa dewasa dan matang tu datang pada waktu yang berbeza

Then saya masuk university ( well masa saya A-Level I don’t have senior,so it did not count)
Kita tengok kakak-kakak yag sudah tahun akhir, sudah clinical years dan sikit lagi menjadi doctor. Mereka nampak matang sangat, macam wanita berkerjaya. Dan saya membayangkan diri saya yang seumur mereka. Dengan aura wanita dewasa, saya akan jadi orang yang berbeza.

Dan tahun satu itu, saya belajar sesuatu yang saya tidak saya bayangkan sebelum ini. Allah beri saya kehidupan yang baru. Allah perkenalkan saya dengan tarbiyyah. Saya mula memandang segalanya dari sudut yang berbeza.waktu itu, masih ramai kakak-kakak, orang-orang yang mendahului saya dalam jalan ini. Kita memandang mereka dengan mata bersinar. kita merujuk mereka,Kerana mereka lebih dulu di sini, mereka lebih dewasa. Dan saya tidak sabar untuk jadi begitu. Orang yang punya jawaban untuk segalanya

Akhirnya mereka semua pulang, ada yang masih bersama-sama kita. berjuang di tempat yang berbeza. Ada yang yang hilang entah ke mana. Mereka pulang. Kerana kitaran yang sama, dan dakwah ini perlukan pewaris, saya menggantikan mereka, jadi kakak2 pada adik2 hebat di Indonesia. Mereka pandang kita dengan pandangan yang sama. Mata bersinar ingin d bina, mengharap jawaban dan haluan untuk segalanya.

suddenly, you realise
hey, i'm the adult here. kita kena buat semuanya sendiri. no one to hold your hand.
Panik.
saya belum dewasa. i dont have answer to everything. i'm still figuring everything for myself.
i'm still confused... a lot

and now i wonder if they- kakak-kakak itu- once upon a time. feels the same way.
mata bersinar-sinar saya put some much pressure on them
when the truth is , we're still winging it. even after 5 plus years of tarbiyyah
so you're searching for an adultier adult
seseorang yang lebih berjaya menjadi dewasa. because although you are 26. it seems like something gone wrong along the way and you end up with a now you..not..apparently succesful at adulting. i need someone else

panik lagi

nafas panjang...lepassssss


so , what does it mean to be a grown up.. an adult
yes. ilmu bertambah. fikrah juga.
tapi bagi saya. tarbiyyah yang panjang ini. mengajar saya menjadi orang yang lebih humble.
mengaku banyak yang kita tidak tahu. cuba belajar dari semuanya. cuba berdiskusi. walaupun dari siapa saja
tarbiyyah ini mengajar saya menjadi orang yang lebih tenang.
tidak langsung melenting bila ditentang( still a long way tho) cuba meletakkan diri pada tempat mereka, suba memahami, tabayyun dan cuba mengerti
tarbiyyah ini mengajar saya jadi orang yang lebih yakin dengan diri sendiri
bila value saya tidak lagi ditentukan oleh pandangan-pandangan siapa-siapa kecuali Dia( again still a long way to go)
bila usia bertambah. kita melalui banyak benda-sedih, marah dan gembira
seseorang yang dewasa, adalah orang yang pengalamannya mengajarnya menjadi lebih baik

dewasa juga mengajar kita menjadi tiang tempat mereka berpaut. walau segala ribut datang. jadilah tiang yang kukuh itu.
jadi bumbung pelindung. walau diri terkena segala hujan dan panas. demi mereka tunas-tunas yang kita bina



2 comments:

Anonymous said...

Well written. You'll be a fine doctor one day Paah, your way of thinking has improved tremendously since 7 years ago. Guide yourself and your juniors well, InsyaAllah you will be a shining example to others, jzk.

Farhah on March 8, 2016 at 7:10 PM said...

haha..waiyaki..
ameen ya rabb for both of us..jazakillahukhair for the du'a cik anonymous( walaupun rasanya i know you. tak semua orang panggil saya paah) hehe

 

Limau ais dan teh tawar Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by New Baby Shop